Bronkoskopi

Bronkoskopi

Endoskopi, vücut boşluklarının, içi boş organların küçük ışık kaynakları ile aydınlatılarak endoskop denilen cihaz yardımı sayesinde göz ile doğrudan incelenmesidir. Bu alet hem görüntüleme hem de biyopsi gibi bazı işlemlerin uygulanmasında kullanılır. Akciğerlerin bronş ağacının görüntülenmesi işlemine bronkoskopi adı verilir ve bu amaç için kullanılan cihazın adına bronkoskop denilir Bronkoskopi, gırtlağı (larenksi), ana soluk borusunu (trakeayı), hava yolllarının dallarını (bronşları) ve akciğerin bazı bölgelerini doktorun doğrudan doğruya görmesini sağlar.

Bronkoskop, uzun, bükülebilir, ince bir kurşun kalem kalınlığında ucunda parlak bir ışık bulunan bir tüptür. Bu tüp bükülebilir olmasından dolayı burundan veya ağızdan kolaylıkla sokulur; ses tellerinin arasında geçerek gırtlağa, buradan trakeaya ve sonra da bronşlara iletilir. Tüpün mercekli kısmından bakınca doktor solunum yollarının çeşitli bölgelerini gayet açık ve aydınlık bir şekilde görebilir. Böylece solunum yollarında veya akciğerde bir hastalığın bulunup bulunmadığı saptanır. Görüntü bir televizyon ekranına yansıtılır ve fotoğrafı alınır.

 

BRONKOSKOPİ HANGİ HASTALIKLARA VEYA KİMLERE YAPILMALI?

 

  • Kan tükürenlerde,
  • Akciğer grafisinde anormal bir görünüm saptanıp diğer yöntemlerle tanı konamamış hastalara,
  • Akciğer grafisi veya tomografisinde akciğer kanseri şüphesi olanlara,
  • Her türlü tetkik yapılıp (alerji, reflu, sinüzit vs. ) nedeni bulunamamış uzayan ÖKSÜRÜK yakınması olanlara,
  • Tedavi ile geçmeyen öksürük durumlarında,
  • Balgamda tümör hücresi görülenlere,
  • Nefes borusuna yabancı bir cisim kaçan hastalara,
  • Ses kısıklığı olan hastalara
  • Kilo kaybı ve gece terlemesi olan hastaların akciğer filminde anormal bulgular varsa,
  • Akciğer sönmesi durumunda
  • Verem düşünülen ve balgam çıkaramayan hastalarda
  • Solunum testinde göğüs kafesi içinde veya dışında tıkanıklığı olanlarda
  • Mesleki olarak kimyasal veya organik maddelere maruz kalan ve akciğer sertleşmesi olan hastalara
  • Akciğerlerde sıvı birikmesi durumunda santral bölgeye bakmak amacıyla.

 

BRONKOSKOPİ NASIL UYGULANIR?

Bronkoskopi ya hastaneye gündüz gelinerek yapılabilir veya hastanede bir gece yattıktan sonraki günün sabahı uygulanır. Her iki durumda da bronkoskopiden en aşağı 4-6 saat öncesi yemek ve sıvı alınmaması gerekir. Anestezi ve kardiyoloji doktoru tarafından değerlendirilerek görüşleri ve onamları alınmaktadır. Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyor ise ilaç bir hafta önceden kesilir.

 

BRONKOSKOPİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?

Bronkoskopi işlemi genel anestezi altında tamamen uyutularak yaptığımız için size hiçbir sıkıntı ve acı vermeyecektir. İşlem öncesi nefes darlığı varsa bronkoskopiden önce size ön tedavi uygulanır. Genel anestezi öncesi üst solunum yollarına lokal anestezi de uygulanır. Böylece ses telleri ve gırtlak bölgesi uyuşur. Bronkoskopi işlemi sırasında uyuşturucu ilaç aynı zamanda öksürmenizi önler ve böylece rahatsızlığınız en az düzeye indirilir. Bronkoskopi yapılırken kanaldan verilen lokal anestezi maddesi bir süre sonra öksürük refleksini kaldırdığından, hastanın öksürmesi çok kısa sürer. Bronkoskopi sırasında biyopsi alınırken hiç bir acı duyulmaz.

 

BRONKOSKOPİ SONRASI: Verilen uyuşturucu ilaçlar uyku hali yapacağından hasta odasında bir süre istirahat eder. Boğaz ve gırtlak bölgesindeki uyuşmanın geçmesi ve uyutma refleksinin normal haline gelebilmei için yaklaşık 2 saatin geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle bronkoskopi yapıldıktan sonra 2 saat içinde yemek yenmemeli ve su içilmemelidir. Bronkoskopi işleminden 24 saat sonra bu belirtiler tamamen kaybolur. Boğazdaki hafif ağrı hissi ve sesteki boğukluk bir süre devam edebilir. Bronkoskopiden sonra balgamda kan görülebilir. Bununda hiçbir tehlikesi yoktur.

 

EVE DÖNÜŞ: Hastanın aynı gün içinde eve dönmesi halinde, yanında mutlaka bir refakatçinin bulunması gerekmektedir. Eve döndükten sonra günün kalan saatlerini istirahat ile geçiriniz. Anestezinin etkisi bazen uzun sürer. Bu nedenle aşağıda belirtilen işlemlerin yapılmaması gerekmektedir. 1) Otomobil kullanmak 2) Bir iş makinesini işletmek 3) Alkol almak. Anestezinin etkisi ertesi gün geçeceğinden normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

 

SONUÇLAR NE ZAMAN ALINIR ? Doktor, bazı hastalara uyanır uyanmaz sonuç hakkında bilgi verebilir. Patolojik muayene için doku alınmış ve bronş lavaj sıvısı bakteriyolojik incelemeye gönderilmişse laboratuvardan sonuçların alınması 5-10 gün sürebilir. Uyuşturucu ilaçlar size söylenenleri unutmanıza neden olabilir. Bu nedenle bir yakınınızın size eşlik etmesinde yarar vardır. Laboratuvar sonuçlarının alınmasından sonra gerekli tedaviyi doktorunuz size tavsiye edecektir. 


  •